Goed ruziemaken

25 nov 2020 0 comments

Ruziemaken is een soort van feedback (kritiek) geven. Wil je meer lezen over het geven en krijgen van kritiek? Klik dan hier!

Nodig, vervelend, soms lekker en vaak opluchtend: ruziemaken. Het hoort erbij. In alle relaties: met je partner, met ouders, familie, vrienden, op je werk… Het helpt om ‘vuil’ in de relatie op te ruimen. Een ‘goede ruzie’ kan geen kwaad.

Hieronder vind je een soort ‘regels voor ruziemaken’. Deze ‘regels’ gelden niet voor alle soorten relaties, maar de meeste wel!

Hoe doe ik dat?

Luisteren, luisteren, luisteren!
Zoals aan het begin van dit verhaal al staat: ruzie is eigenlijk een vorm van feedback geven.  Dat betekent dat je het beste nauwkeurig en goed kunt communiceren. Een deel van goede communicatie bestaat uit heel erg goed luisteren. Klik hier om daar meer over te lezen. Als jij en degene met wie je ruzie hebt écht naar elkaar luisteren, dan komen jullie er uit.

Hou je bij het onderwerp
Haal geen ouwe koeien uit de sloot. Je maakt een ruzie er zwaarder mee. En het is heel irritant voor de ander én de ruzie, omdat het veel te groot wordt. Blijf dus bij het onderwerp waar de ruzie over gaat.

Ja maar jij…
Gebruik van ‘ja maar (jij)’ nooit. Probeer het maar eens bij jezelf, en merk hoeveel irritatie het kan oproepen.

Ja maar anderen…
Haal er ook een ‘anderen’ bij: “Zij vinden óók dat (…)” De ruzie gaat tussen jullie. Anderen die misschien wel iets vinden of gezegd hebben, hebben daar niets mee te maken.

Tranen, best gemeen
Sommige mensen gebruiken (misbruiken!) tranen om hun zin te krijgen. Natuurlijk kun je verdrietig zijn. Maar als je je tranen gebruikt om je gelijk te halen ben je niet eerlijk bezig. Het is drammen.

Niet kwetsen
In je boosheid en misschien wel je onmacht kun je heel nare dingen zeggen om de ander te kwetsen. Daarmee bereik je alleen maar dat de ander nóg bozer wordt. Of weggaat uit de ruzie. Jullie schieten er dus beiden niets mee op.

Iedere gek z’n gebrek
Ook jij bent niet perfect. Jij hebt je gebreken, je onhebbelijkheden. Verwacht niet dat een ander dus perfect is. Sommige dingen zijn zoals ze zijn… Accepteer dat sommige dingen niet gaan zoals jij zou willen dat ze gaan!  Met andere woorden: probeer een ander niet te veranderen.

Ruzie is privé
Ga je ruzie niet op straat of op social media uitvechten. Familie, vrienden en anderen hebben er niets mee te maken. Door je ruzie publiekelijk te maken dwing je hen bijna om een kant te kiezen. Dat is niet de bedoeling: het is jouw ruzie, niet hun!

Alles eruit? Opgelucht?
Check bij de ander of de ruzie echt ‘af’ is. Anders komt het vanzelf weer terug, en heb je nog een keer dezelfde ruzie mét rente. En een ‘sorry’ kan nooit kwaad…

Waar kan ik op letten?

  • Plaats
    Maak geen ruzie in het openbaar, maar doe dat thuis of ergens waar je niet lastig gevallen wordt door anderen.
  • Tijd
    Kies een tijd dat het goed uitkomt om dingen goed uit te, eh, ruziën.
  • Alcohol, drugs…
    Wees je ervan bewust dat je na gebruik van alcohol/drugs dingen kunt zeggen waar je heel erg veel spijt van kunt krijgen.

Comments are disabled.