Het gebeurt iedereen wel eens. Je wilt iemand een moeilijke vraag stellen. En het lukt je gewoon niet. Erg vervelend, want je doet jezelf er geen plezier mee. Je blijft achter met een vervelend gevoel, want je wilt je vraag gesteld hebben. Of in elk geval kwijt wat je in gedachten hebt.
Hoe doe ik dat?
Bedenk een paar dingen vooraf:
- Wat wil je precies vragen?
- En wat is de reden dat je deze vraag wilt stellen?
Als je dat weet kun je je vraag stellen. Het kan handig zijn om een goed tijdstip te kiezen. Ook kun je even overleggen met degene aan wie je de vraag wilt stellen wanneer dat het beste uitkomt.
Een paar tips:
- Probeer te vermijden het woord ‘waarom’ te gebruiken. Een vraag met ‘waarom’ is meestal meer verwijt dan werkelijk een vraag.
- Probeer je stem neutraal te laten klinken: ga niet zeurderig doen als je je zin niet krijgt.
- Accepteer het antwoord, ook al is het niet wat je wilt horen…
Waar kan ik op letten?
Soms is een moeilijke vraag niet zozeer een vraag, maar meer een verwijt. Iemand een verwijt maken is iets anders dan een oprechte vraag stellen. Bedenk van tevoren wat je wilt bereiken!
Een moeilijke vraag niet stellen doen we vaak omdat we het antwoord al denken te weten: meestal een afwijzend antwoord. Het is dus verstandig om er rekening mee te houden dat je een antwoord krijgt dat je misschien niet wílt krijgen.
Als dat het geval is heb je wel een ander doel bereikt: je hebt in elk geval de moed gehad om je vraag te stellen!