De roos van Leary

25 nov 2020 0 comments

Hoe werkt het?

De roos van Leary helpt je om het gedrag dat mensen bij elkaar oproepen beter te begrijpen. Als iemand iets tegen jou zegt, kan dat bij jou opstandigheid oproepen. Je kunt je ook juist aangesproken voelen om behulpzaam te zijn. Veel gedrag van mensen is eigenlijk voorspelbaar. Als je dit van jezelf en anderen doorhebt kun je beter met situaties omgaan.

De roos is een soort taart die in acht stukjes verdeeld kan worden. Hoe meer je gedrag in het midden van de taart is, hoe effectiever dat is. Aan de buitenkant van de taart zit het gedrag dat heftigere reacties kan oproepen. Dit betekent niet dat er ‘goed’ of ‘fout’ gedrag is, maar dat extreem gedrag ook extreme reacties oproept bij anderen!

In welke situatie?

Je kunt de roos van Leary overal toepassen waar meerdere mensen met elkaar in contact zijn: binnen het gezin, op het werk enz.

Hoe kan ik het gebruiken?

Je weet nu dat de manier waarop jij je gedraagt invloed heeft op de reacties van de mensen om je heen. Dit betekent dat als jij je anders gaat gedragen, je ook andere reacties zult krijgen. Als je dus bijvoorbeeld wat meer meewerkt dan eisen stelt, krijg je misschien eerder gedaan wat je wilt. De keuze die jij maakt kan zo grote gevolgen hebben.

Tips

  • Vraag eens aan anderen waar zij vinden dat jij met jouw gedrag ‘zit’ in de roos van Leary. Klopt dat met wat jij denkt?
  • Doe een test om te zien waar jij zit: http://www.123test.nl/leary/
  • Probeer een keer heel ander gedrag te vertonen in een situatie, en kijk eens wat er dan gebeurt.

Comments are disabled.