De leerfasen van Maslow

25 nov 2020 0 comments

Hoe werkt het?

Iets leren gaat niet vanzelf. Vaak verloopt dat via een soort ‘patroon’ van vier fasen. De psycholoog Maslow heeft dat zo beschreven. Door deze fasen in je achterhoofd te houden begrijp je beter hoe je leert, en hoe het komt dat sommige dingen makkelijk gaan dan andere.

De fasen

Fase 1: Onbewust en onbekwaam
Je weet niet dat je iets niet kunt. Je ziet en hoort bijvoorbeeld voor het eerst iemand gitaar spelen.

Fase 2: Bewust en onbekwaam
Nu weet je wel dat je iets niet kunt. Je wilt dit gaan leren, en je weet ook dat het niet vanzelf gaat maar dat je er bijvoorbeeld training voor nodig hebt. Je bedenkt dat je gitaar wilt leren spelen en begint wat te ‘rommelen’ met een boek waarin akkoorden staan.

Fase 3: Bewust en aan het leren
Je bent bezig om te leren. Zolang je je gedachten er volledig bij hebt lukt het vrij aardig: als je jezelf goed concentreert kun je akkoorden op de gitaar spelen. Om beter te worden neem je lessen. Dit is de lastigste fase van de vier! Je kunt je onzeker voelen, zelfs gefrustreerd. Sommige mensen geven op: de oude manier van ‘aanrommelen’ op de gitaar werkte immers ook best goed. Dat kan zo zijn, maar je komt dan niet verder.

Fase 4: Onbewust en bekwaam
Je hebt het geleerd: je kunt nu zonder al te veel inspanning liedjes op je gitaar spelen. Doordat je de akkoorden kunt spelen zonder er al te vel bij na te denken kun je er ook bij gaan zingen. 

In een plaatje ziet het er ongeveer zo uit:

In welke situatie komt het voor?

Als je iets wilt (of moet) leren. Dat kan in heel veel gevallen zo zijn. Niet alleen met leuke dingen zoals hobby’s of sporten, maar ook als je een betere manier van omgaan met anderen wilt leren.

Hoe kan ik het gebruiken?

Nu je weet dat de derde fase lastig is kun je bij jezelf beter nagaan hoe het komt dat je wel eens iets opgeeft. Je kunt ook beseffen dat het soms een (goede!) keuze is om in de derde fase te blijven, dus op je ‘oude manier’ de dingen te blijven doen.

Tips

Kijk goed naar wat je wilt leren, en hoe je dingen wilt leren. Maak bewuste keuzes: je kunt ervoor kiezen om bewust onbekwaam te blijven. 

Comments are disabled.