De cirkels van invloed en betrokkenheid

25 nov 2020 0 comments

Hoe werkt het?

De cirkel van Covey helpt om anders te kijken naar de dingen waarmee we bezig zijn. Door dat te zien kun je ook anders met dingen leren omgaan. Je ziet dat jouw invloed op zaken die spelen anders ligt dan je zou denken.

Je ziet twee cirkels:

  1. De cirkel van betrokkenheid
    In deze cirkel spelen zich verschillende zaken en dingen af die je bezighouden en die ook invloed op je hebben. Maar jij hebt geen invloed op die zaken of dingen! Het is éénrichtingsverkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe belastingwet, of aan de beslissing van een scheidsrechter waar jij toeschouwer bent.
  2. De cirkel van invloed
    In deze cirkel zitten de dingen waar je wél invloed op hebt. Je kunt hierbij denken aan de plannen die je hebt, of jouw eigen huishouden.

Het bijzondere is dat je gewend bent om vooral aandacht te besteden aan je cirkel van betrokkenheid, terwijl dat eigenlijk vergeefse moeite is!

In welke situatie komt het voor?

Overal en altijd. Je hebt een beperkte invloed, en er zijn veel dingen uit de cirkel van betrokkenheid van invloed op jou.

Hoe kan ik het gebruiken?

Binnen je cirkel van invloed heb je de meeste kans om dingen naar je hand te zetten. Daar kun je dan het beste ook je energie aan besteden. Dat betekent niet dat je de invloed van de cirkel van betrokkenheid maar moet laten gebeuren! Het betekent dat je het beste een keuze kunt maken. Stel nou dat je werk heel erg verandert omdat de baas/het bedrijf/de overheid dat beslist. Daar kun je zelf niets aan veranderen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om:

  • Dat te accepteren
  • Weg te gaan en ander werk te zoeken

Tips

Maak voor jezelf een lijstje en noteer waar je wel en geen invloed op hebt.

Comments are disabled.