Het nemen van goede beslissingen

25 nov 2020 0 comments

Het nemen van een goede beslissing kun je op verschillende manieren doen. Een manier is het maken van lijstjes: noteer voors en tegens van een mogelijke beslissing.

Een andere manier gaat volgens het schema gebeurtenis – gedachte – gevoel – gedrag. We leggen dat hieronder kort uit. Dit is best ingewikkeld. Misschien kun je iemand vragen je hierbij te helpen!

1. Gebeurtenis

Een gebeurtenis is iets dat ‘is’. Zwart is zwart, bevroren water is ijs, stenen zijn hard. Daar heb je verder geen gedachten of gevoelens over: je neemt wáár, zoals dat heet. Je ziet, hoort of ruikt bijvoorbeeld iets. Maar wat je ziet, hoort of ruikt heeft nog geen betekenis: die komt pas in stap twee.

2. Gedachte

In deze stap ga je betekenis geven aan wat je hebt waargenomen. Een voorbeeld: als de trein te laat is én het is heel druk, dan denk je: “Misschien is er niet genoeg plek in de volgende trein, dan moet ik achterblijven op het perron.”

3. Gevoel

De gedachte in de vorige stap is ‘gevoelloos’. Ze is er gewoon. Maar over je gedachte heb je wel gevoelens. De basisgevoelens zijn:

  • Bang
  • Boos
  • Bedroefd

Als je op het perron moet achterblijven kun je daarover boos zijn, maar ook bang zijn (“Dan ben ik te laat voor mijn sollicitatiegesprek!”).

4. Gedrag

Je gedrag is gevolg van de beslissing die je dan neemt. Een beslissing in dit voorbeeld zou kunnen zijn dat je de telefoon pakt en het bedrijf waar je gaat solliciteren belt om te vertellen dat er een trein is uitgevallen, waardoor je misschien helaas wat later bent. Je kunt er ook voor kiezen dat je koste wat kost mee zult reizen met de trein. Zo zijn er dus keuzes te maken, beslissingen te nemen.

Een goede beslissing

Een goede beslissing neem je door stap 2 nog eens te bekijken. Welke gedachtes heb je? En zijn jouw gedachtes wel wáár, klóppen ze wel? Een goede manier om dat uit te vinden is door jezelf daarover vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “Hoe weet ik nou dat er straks te veel mensen zijn voor de volgende trein? Eerst zien, dan geloven.” Of: “Stel dat ik echt niet meekan, hoe erg is het om even te bellen met het bedrijf om te zeggen dat ik misschien helaas ietsje later ben?” Als je jezelf eerlijk antwoord geeft op dit soort vragen kun je daarop je beslissing maken.

Dit is best moeilijk!

Er zijn allerlei (online) cursussen waarin je jezelf kunt trainen op deze manier beslissingen te nemen. Bij het Algemeen Maatschappelijk Werk kun je daarvoor vaak terecht.

Comments are disabled.