Cirkel/fasen van gedragsverandering

25 nov 2020 0 comments

Hoe werkt het?

Het belangrijkste onderdeel van gedragsverandering is dat jij zélf de beslissing neemt dat je gaat veranderen. Niet iemand anders. Dit model is door Prochaska en Diclemente opgesteld voor hulpverleners zodat zij ‘bij kunnen blijven’ waar de cliënt op dat moment is: in welke fase van verandering zit de cliënt? Maar het model is ook heel goed bruikbaar voor jezelf! Dit proces van verandering verloopt vaak volgens deze stappen.

Er zijn zes stappen of ‘stadia’ in dit model.

We noemen ze hier op:

  1. Voorstadium: je weet eigenlijk nog niet dat je een probleem hebt.
  2. Overweging: je begint over je probleem na te denken, en of een gedragsverandering jou gaat helpen.
  3. Beslissing: je besluit dat je wilt veranderen en je maakt plannen hoe je dat gaat doen.
  4. Actie: je bent aan het werk met jouw verandering.
  5. Volhouden: je houdt je verandering vol. Als je dit goed vast kunt houden is je doel bereikt!
  6. Terugval: je kunt ook terugvallen in je oude gewoonte. Dan begint de cirkel vaak weer bij stadium 2: de overweging.

Voor een uitgebreide beschrijving van de cirkel kun je deze webpagina bezoeken.

In welke situatie?

Als je iets bij jezelf wilt veranderen kun je dit model heel goed toepassen. Ook kan het je helpen begrijpen waarom een verandering bij jezelf en anderen zo moeilijk is, en soms zo langzaam lijkt te gaan.

Hoe kan ik het gebruiken?

Zodra je weet of inziet dat je iets wilt veranderen, dan kom je in stadium 2. Je kunt dan beginnen met een lijstje te maken wat een verandering jou kan opleveren. Meteen kijk je dan ook welke moeilijkheden je kunt verwachten als je gaat veranderen. Eigenlijk is dit het stadium waarin je je doelen stelt! Daarvoor is deze website dan ook bedoeld.

Tips

Verandering is niet iets dat je er zo maar eventjes bij doet. Het is moeilijk, het is zwaar, je zult er best wel eens hard aan moeten trekken. Je kunt ook elke keer weer ‘terugvallen’ in je oude gewoonte. Dat is niet erg: daar leer je óók van. Als iets niet in één keer lukt, geef dan niet op maar vraag iemand om je te helpen. Hoe die hulp eruit ziet kun je dan met die persoon bespreken. Bij het stellen van je doelen kun je ook alvast nadenken wie of wat jou kan helpen om ze te behalen.

Comments are disabled.