De mogelijkheden van zelftests

Een aantal jaren terug bedacht ik dat het fenomeen ‘zelftest’ veel mogelijkheden biedt. Het is voor websitebezoekers een laagdrempelige manier om te zien waar ze staan op verschillende gebieden.

We zijn nu een kleine drie jaar en zes zelftests verder. Vooral de ‘Eenzaamheidstest’ die ik met collega Angelique de Graaf ontwikkelde wordt -eigenlijk helaas- goed gevonden. Onlangs gingen we de 50.000 afgenomen tests voorbij. Inmiddels hebben we dagelijks tussen de 50 en 70 bezoekers.

Andere tests

Door de jaren heen ontwikkelde ik met verschillende collega’s ook andere tests. We begonnen met ‘De financiële test’. Later volgden de ‘De opvoedtest’, ‘De rouw-kennistest’, ‘De faalangsttest (voor jongeren)’ en ‘De assertiviteitstest’. Van deze tests wordt de laatste het meest gedaan: meer dan 10.000 keer in zo’n 3,5 jaar.

Opbouw

Elke test bestaat uit 10 tot 12 meerkeuzevragen. De bezoeker kiest het meest passende antwoord bij de vraag of de stelling. Aan de antwoorden worden op de achtergrond punten toegekend. Het aantal punten bepaalt het ‘resultaat’. Per test zijn vier resultaten mogelijk. Daarin omschrijven we wat de bezoeker zo nodig zou kunnen doen. Een voorbeeld:

Dit was de eenzaamheidstest. Uit de antwoorden die je hebt gegeven zou je kunnen opmaken dat er bij jou sprake van is dat jij je regelmatig behoorlijk eenzaam voelt.
 
Er zijn veel momenten dat je je eenzaam voelt. Misschien vind je het lastig om iets tegen je eenzaamheid te doen, of weet je eigenlijk niet zo goed wat je er tegen kunt doen.
 
Je zou kunnen overwegen of je er hulp bij zou willen. Dit kan iemand zijn uit je directe omgeving zoals een leraar, de dominee/imam/pastoor, buurman, collega… Voor professionele hulp kun je bij je huisarts of een psycholoog terecht. Je kunt ook bij ons aanmelden door hier te klikken of gebruik te maken van ons chatspreekuur. Je kunt ook in gesprek gaan met een maatschappelijk werker in je woonplaats. Daarvoor kun je het nummer bellen dat rechtsboven deze pagina staat.

Mogelijkheden

Zelftests bieden verschillende mogelijkheden. De vragen en antwoorden proberen we zo te formuleren dat ze educatie bieden. Ook hopen we dat er normalisering optreedt: “Ik ben dus niet de enige, dit is niet raar.” Met het ‘resultaat’ willen we onder andere activering stimuleren. We geven verschillende opties om aan de slag te gaan. Ook hier normaliseren we en geven we uitleg.

Kortom

Zelftests zijn een laagdrempelige manier om websitebezoekers te informeren en te activeren. Ook kunnen ze helpen bij normaliseren van problemen.

Zien en doen? Klik hier!