Keuze gaat je kosten

Lijkt je dat ook wat, meer betalen voor meer keuze? De samenwerkingspartners Nederlandse Spoorwegen en Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen menen dat dit een goed idee is. In een gedachte-experiment onderzoek ik of dit in het maatschappelijk werk ook zou kunnen.

Wat is het geval? De Beneluxtrein Amsterdam-Brussel komt te vervallen en wordt vervangen door de Fyra. De reis zal een uur korter duren, maar kost (retour) dan € 108 tegen € 51,80 nu. Wel krijgt men de keuze om vroeg te boeken: een enkeltje wordt dan € 25 maar is voor slechts één gereserveerde trein geldig.

Gedachte-experiment

Zou dit met afspraken in zorg en welzijn ook kunnen? Een gedachte-experiment.

Er zijn verschillende momenten waarop cliënten ‘hun’ maatschappelijk werker kunnen spreken. Hoe sneller men wil, hoe meer het kost. Hoe flexibeler men wil, hoe meer het kost. Dit hoeft niet in de vorm van echt geld, maar zou in de vorm van een krediet kunnen: men heeft bij aanvang van een traject recht op 10 kredieten. Wil men een maatschappelijk werker direct, vandaag nog, face-to-face spreken? Dat kost je 2 kredieten. Maak je een afspraak over drie weken? Een half krediet. Elke keer als een maatschappelijk werker iets moet doen gaat de teller lopen.

Ook online kan dit werken. De cliënt stuurt een bericht aan de maatschappelijk werker en kan in het bericht de prioriteit aangeven. Hoe hoger de prioriteit, hoe sneller de maatschappelijk werker zal reageren. Deze prioriteit kost meer krediet(en) naarmate die hoger ligt. In het berichtensysteem vindt de cliënt een prijslijst.

Kredieten

Kredieten verdienen kan ook– bijvoorbeeld door zelfhulpmodules te volgen. De prikkel om aan zelfhulp te doen zal dan wellicht groter zijn.

Gratis hulpverlening bestaat niet. Op deze manier kan een cliënt zelf enigszins de kosten van een hulpverleningstraject ‘voelen’. Ook kan een traject op deze manier verkort worden door het besef dat er een kredietlimiet is. Als een cliënt meer contactmomenten wil, dan zal hij daar een goed gesprek over aan kunnen gaan met de maatschappelijk werker.

Of het eerlijk is? Dat lijkt me een aardige discussie. Ik heb daar nog geen mening over. En jij?